Leven na de buxusmot?

Sinds een jaar of vijftien worden Nederlandse tuinen geteisterd door de buxusmot, of eigenlijk: de rupsen van die mot. Wat is de buxusmot? Wat moet u doen als uw buxus hierdoor aangetast wordt? Kan uw buxus de mot overleven? En mocht dat niet het geval zijn: welke planten zijn een goed alternatief voor de buxus?

Wat is de buxusmot?

De buxusmot is – of Glyphodes perspectalis – is een vlinder die oorspronkelijk uit Azië komt, maar sinds 2006 aan een gestage opmars in Europa bezig is. Het zijn niet de vlinders, maar de rupsen van de mot die de schade aan de buxusplanten aanrichten. Ze planten zich meerdere keren per jaar voort – grofweg van maart tot en met oktober – en daardoor zitten er in aangetaste buxushagen eigenlijk continu rupsen die van de plant eten en schade aanrichten. Maar pas vanaf augustus, als de tweede generatie rupsen verschijnt, wordt de schade echt zichtbaar en wordt de haag kaal. Omdat de rupsen aanwezig zijn tijdens het hele groeiseizoen, krijgt de plant nauwelijks kans om te herstellen en zal deze uiteindelijk afsterven. 

Help! Ik heb buxusmot

Is uw buxushaag ook aangetast door de mot? Dan kunt u zelf met een bestrijdingsmiddel in de weer gaan, maar de hoveniers van Hagedoorn kunnen dit ook voor u doen. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk poppen en rupsen te verwijderen. Check ook of er in uw omgeving nog meer aangetaste buxushagen staan en ga, samen met de buren, de strijd aan tegen de motten en de rupsen. Daarnaast kunnen we voor u de haag voorzien van een speciaal groeimiddel voor buxus, dat ervoor zorgt dat de plant weer sterk wordt. Het is wel belangrijk om regelmatig uw buxus te controleren en rupsen en poppen te blijven verwijderen. 

Alternatief voor de buxus

Is uw buxus te ernstig aangetast, of heeft u gewoonweg geen zin om veel energie te steken in het motvrij houden van uw buxus? Er zijn gelukkig nog genoeg andere struiken die minder onderhoud vergen en die ook een mooie haag kunnen vormen in uw tuin. De taxus bijvoorbeeld. Maar ook de Ilex crenata is een goed alternatief voor de buxus.

Advies over uw buxus

Heeft u last van buxusmot en wilt u hulp of advies bij de bestrijding daarvan? Of wilt u graag een andere haag in uw tuin laten aanplanten? Hagedoorn Hoveniers heeft alle kennis en kunde in huis om uw buxus gezond te houden óf u te voorzien van een prachtig alternatief. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.